keskiviikko 21. elokuuta 2013

Oivalluttaminen kielletty

Eilen mulla oli erään tuttavan kanssa pitkästä aikaa kahvitreffit. Oli kiva nähdä ja juttua olisi riittänyt vielä vaikka kuinka, mutta jääpähän sitten seuraavallekin kerralle jotain.

Tuttavani puhui uusista työkuvioistaan ja puhuimme myös paljon valmennuksesta. Tuttavani oli hiljattain käynyt keskustelua alaistensa kanssa ja heidän toiveistaan esimiestä kohtaan ja toisinpäin. Alaisten yhtenä toiveena oli ollut ettei uusi esimies oivalluttaisi heitä. Näin valmentajan näkökulmasta, jonka työnä on oivalluttaa ihmisiä, tuo toive on erikoinen :D.

Kun hiukan puimme tätä asiaa, kävi ilmi, että myös me molemmat karsastamme sellaista oivalluttamista, mistä tässä kyseisessä tapauksessa oli kyse. Näillä henkilöillä oli kokemusta esimiehestä, joka oivalluttaa asioita, joihin on jo olemassa oikea vastaus! Onneksi tarinan henkilöt ovat nyt hyvissä käsissä ja jatkossa oivalluttamiset tapahtuvat varmasti oikealla tavalla ja faktat he tulevat kuulemaan faktoina.

Olen törmännyt muutamia kertoja aiemminkin vastaavaan. Eräskin tuttavani sanoi, että hän inhoaa työnantajansa uutta metodia, jossa esimiehet lähestyvät alaisiaan valmentavalla otteella ja tässäkin tapauksessa paljastui, että tuttavan esimies arvuutteli alaisilllaan asioita, joihin oli olemassa yksi ainoa oikea vastaus. Tällaisten arvuuttelijoiden olisi hyvä hypätä koulun penkille vähäksi aikaa. Valmentamossa, mistä ihan kohta valmistun (tätä jaksan toitottaa koko ajan, koska olen niiin ylpeä saavutuksestani!), oppii vuoden aikana varsin hyväksi oivalluttajaksi :D.

Nina

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti