perjantai 20. joulukuuta 2013

Joulun fiilistelyä

Monet ihmiset stressaavat ja ahdistuvat joulun aikaan. Mistä ihmisten jouluahdistus voi sitten johtua? Ainakin lapsuuden ajan joulumuistoista, tai muista ikäviä tunteita herättävistä jouluista, ajanhallinnan puutteesta, siitä, ettei koe tekevänsä asioita, joista todella nauttii, liian suurista odotuksista, joulun kaupallistumisesta, rahan, puutteesta, liiasta yksinäisyydestä, liiasta yhteisöllisyydestä, siitä, että yhtäkkiä onkin aikaa perheen kanssa enemmän kuin normaalisti. Syitä on vaikka kuinka.

Minulle joulu teettää epämääräistä ahdistusta tai pahaa oloa. Yritän joka vuosi jollain tavalla lykätä joulun tuloa tai ohittaa sen kokonaan, mutten ole vielä kertaakaan onnistunut siinä. Lopulta annan periksi ja heittäydyn joulun vietäväksi sillä tasolla, kun siihen pystyn.

Toisaalta, joulun aiheuttaman ahdistuneen fiiliksen ansiosta säästyn yleensä joulustressiltä. En esimerkiksi siivoa normaalia enemmän ennen joulua tai sisusta kotia jouluiseksi. Mitä lähemmäksi joulua pääsen, sitä enemmän ahdistus jää onneksi joulumielen peittoon. Ahdistus on kyllä tähän asti palannut vielä jouluaatoksi vierailulle. Joskus olen onnistunut heittämään sen pihalle, mutta läheskään aina, ikävä kyllä, en ole siinä täysin onnistunut. Tänä vuonna itselläni on onneksi hyvät työkalut valmennuskoulun ansiosta myös jouluahdistuksen selättämiseen. Saa nähdä miten käy :)

Hyvää joulua!


Nina

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti